معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از آمادگی کشورش برای از سرگیری مذاکرات اتمی با گروه ۱+۵ خبر داد. علی باقری به رویترز گفت ما منتظر تماس خانم اشتون با سعید جلیلی برای تعیین زمان مذاکرات و سایر جزییات هستیم.
علی باقری، معاون سعید جلیلی در گفتگو با خبرگزاری رویترز، آمادگی ایران برای از سرگیری مذاکرات اتمی را اعلام کرده و افزوده که کشورش اورانیوم ۲۰ درصد غنیشده را برای رآکتور تحقیقاتی تهران و چهار رآکتور در حال ساخت دیگر نیاز دارد.
باقری تاکید کرده که ایران همچنان بخشی از ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی خود را به سوخت رآکتور تبدیل خواهد کرد. وی گفته که سعید جلیلی آشکارا آماده تماس و صحبت با کاترین اشتون است.
مصاحبه باقری با رویترز، روز پنجشنبه (۲۵ آوریل/۵ اردیبهشت) در شهر ژنو انجام شده است. معاون شورای عالی امنیت ملی ایران برای شرکت در نشست نمایندگان کشورهای جنبش عدم تعهد با موضوع بازنگری در “انپیتی” به سوییس رفته است.
باقری در این نشست، سخنرانی مفصلی در مورد فعالیتها و پرونده هستهای ایران ایراد کرد. او با مرور مبسوط این فعالیتها، مدعی شد که کشورش در قالب اعتمادسازی، اقداماتی فراتر از تعهدات مربوط به اساسنامه آژانس و “انپیتی” انجام داده و از جمله اجازه بازرسی از ۲۶ مکان نظامی را داده است.
انتظار ایران برای دریافت پاسخ اشتون
علی باقری گفت که کاترین اشتون در پایان گفتوگوهای آلماتی ۲ عنوان کرد که ظرف چند روز و پس از مشاوره با مقامهای خود، تصمیم آنها را به اطلاع سعید جلیلی خواهد رساند اما پس از چند هفته هنوز پاسخی دریافت نشده است.
این در حالی است که مذاکرات آلمانی ۲ نشستی بینتیجه و ناکام توصیف شد. کاترین اشتون به خبرنگاران گفت: «طی دو روز مذاکره بحثهایی سخت و طولانی داشتیم و روشن شد مواضعمان همچنان از هم فاصله دارد.»
دیپلماتهای غربی ناظر بر مذاکرات “آلماتی ۲” گفته بودند که نمایندگان کشورهای غربی از رویکرد و پیشنهادات جدید ایران و امنتاع هیات مذاکره جمهوری اسلامی از ارائه پاسخی روشن به پیشنهادهای گروه ۱+۵ تعجب کردهاند. در پایان این نشست و در موضعگیریهای رسمی دو طرف نیز اشارهای به تاریخ و محل مذاکرات بعدی نشد.
“توپ در زمین ۱+۵”
علی باقری در نشست ژنو عنوان کرده که اینک توپ در زمین۱+۵ است تا اراده جدی خود را برای “حل و فصل کامل موضوع در یک مرحله یا حرکتهای گام به گام” ابراز کند و از طرف دیگر “حقوق هستهای” ملت ایران را در چارچوب معاهده “انپیتی” به ویژه غنیسازی بپذیرد.
باقری همچنین خواستار عزم عملی کشورهای غربی برای ورود به مذاکرات سازنده، جدی، محتوایی و نتیجهبخش شده و افزوده که افراد شرکت کننده در مذاکرات باید اختیار لازم را برای پیشبرد گفتگوها داشته باشند تا شائبه فرار از گفتگو یا انجام گفتوگو با هدف صرفا گفتوگو را از خود دور کنند.
این در حالی است که ایران پیوسته از سوی تحلیگران و ناظران سیاسی، به خرید زمان و ارائه پیشنهادهایی مبهم و غیرعملی در گفتگوهای اتمی متهم میشود. به طور نمونه در روز اول مذاکرات “آلماتی ۲”، مقامات ایرانی از پیشنهادهای مهم و مشخص به کشورهای غربی خبر دادند اما چنین چیزی از سوی طرف مذاکره تایید نشد.
اعلام دور بعدی مذاکرات ایران با آژانس
در این میان، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که مذاکرات بعدی ایران و آژانس روز ۲۵ اردیبهشت (۱۵ مه) در وین برگزار خواهد شد. علیاصغر سلطانیه به خبرگزاری ایسنا گفته که این توافق نشانگر حسن نیت ایران برای همکاری با آژانس در راستای رفع ابهامها و اثبات صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران است.
دور قبلی مذاکرات ایران و آژانس در بهمن ۱۳۹۱ در تهران انجام گرفت. این مذاکرات نیز از سوی نمایندگان آژانس بینتیجه اعلام شد.
به موازات این خبر، فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که نتایج انتخابات در مسئله هستهای تاثیرگذار خواهد بود. عباسی افزود که هرچه کشوردارای ثبات سیاسی بیشتری باشد، دشمن از اهداف خود دورتر خواهد شد.
فریدون عباسی در نطنز گفته است: « مسئله تولید بمب هستهای تنها بهانهای بیش نیست و دعوا بر سر هستهای شدن ایران است، چرا که خوب میدانند برنامه آینده کشور ما تصاحب فضا و پرتاب ماهواره به مدار زمین است و آنها نمیخواهند ایران به این پیشرفت و فن آوری دست یابد
No comments:
Post a Comment